zondag 13 december 2009

Caipirinha

Source: Wikipedia, the free encyclopedia
Caipirinha is Brazilie's nationale cocktail, gemaakt met cachaça, suiker, en limoenen. Cachaça is Brazilië's meest voorkomende gedistilleerd alcoholhoudende drank. Hoewel zowel rum als cachaça worden gemaakt van suikerriet afgeleide producten, is de meeste rum gemaakt van melasse. Specifiek voor cachaça is dat de alcohol voortkomt uit de vergisting van suikerriet sap dat daarna wordt gedistilleerd.

Het originele recept
Caipirinhas moeten in principe in één kop per keer gemaakt worden aangezien het moeilijk is om uit een grote kan in verschillende glazen evenveel van elk ingrediënt te krijgen. De limoen wordt als eerste in stukjes gesneden en in de beker gestopt. Vervolgens doet men er één of twee grote theelepels suiker bij, afhankelijk van de persoonlijke smaak. Vervolgens worden de limoenen, in de beker, uitgeperst zodat het limoensap zich met het suiker vermengt (hiervoor bestaat speciaal houten gereedschap, ook wel 'bastonete' of 'pilão' genoemd). Vervolgens wordt het ijs in blokjes (of crushed) in de beker gedaan en als laatste wordt 20 tot 50 milliliter cachaça toegevoegd.

De caipirinha wordt geserveerd in lage, brede bekers (makkelijker mixen) met twee korte rietjes. In Brazilië hebben de meeste restaurants, bars en strandtenten wel caipirinha op het menu.

Geen opmerkingen: